miercuri, 30 martie 2016

Mihaela Noroc, fotograful român care schimbă vieți

Mihaela Noroc - The Atlas Of Beauty - Silviu Pal Blog
Astăzi vă povestesc despre Mihaela Noroc, fotograf din România, care a avut ideea genială de a crea un proiect unic, numit The Atlas of Beauty (Atlasul Frumuseții). De trei ani de zile, Mihaela călătorește în jurul pământului și fotografiază femei din toate colțurile planetei, cu scopul de a surprinde diversitatea lumii în care trăim.

Proiectul Mihaelei a crescut enorm în popularitate anul trecut, când mass-media internațională a aflat despre The Atlas of Beauty, fiind promovat de către Oprah Winfrey, Huffington Post, Forbes, Elle, RAI, The Telegraph, și nu numai. Curând, Atlasul Frumuseții a ajuns unul dintre cele mai mediatizate proiecte artistice românești al zilelor noastre.



Continuând călătoriile în jurul lumii, vara trecută, în timp ce se afla într-o zonă destul de izolată din Mongolia, Mihaela a fost contactată de CNN pentru un interviu în direct. "După o noapte dormită în iurtă, într-o așezare izolată din Mongolia, am primit un telefon tocmai din Statele Unite, de la Atlanta. Și-așa, înconjurată de oi și iaci, am intrat în direct la CNN, cu Natalie Allen.", spune Mihaela.

In Tadjikistan, Mihaela a fotografiat o tânără săracă, având ca job plantarea florilor pe străzile din capitala țării. După ce fotograful român a publicat imaginea pe pagina ei de Facebook, tânăra din Tadjikistan a devenit cunoscută în întreaga lume, numeroase publicații internaționale relatându-i povestea impresionantă.

Continuând călătoriile, ajunge și în Coreea de Nord. Fotografiile Mihaelei din această țară au devenit imediat o senzație în presa internațională. The Guardian, BBC sau Spiegel s-au adăugat la numele mari care deja prezentau frecvent Atlasul Frumuseții. A fost o premieră mondială pentru că nimeni, până atunci, nu mai documentase frumusețea femeilor din Coreea de Nord.

"E incredibil să vezi un interviu în presa din China, cu o femeie pe care ai fotografiat-o. Să afli cum i s-a schimbat viața, după ce a fost inclusă în proiectul Atlasul Frumuseții. Asta, bineînțeles, dacă are cine să-ți traducă articolul.", spune Mihaela, după ce a poposit și în China.

In India, Mihaela Noroc a stabilit o nouă premieră. A fotografiat-o pe Sonam Kapoor, una dintre cele mai mari vedete indiene, și a inclus imaginea ei într-o serie unică alături de femei obișnuite, din toate mediile. Această serie a fost preluată de toată presa importantă din India și, pentru prima oară, femei sarace, marginalizate în societate, au fost prezentate ca simboluri ale frumuseții, alături de o mare actriță. Sonam Kapoor este considerată una dintre cele mai frumoase femei din India și a declarat pe contul ei de Twitter că este mândră să facă parte din proiectul Mihaelei Noroc.

Acum câteva săptămâni, ca recunoaștere a eforturilor ei de a omagia femeile din întreaga lume, Mihaela a primit o invitație incredibilă. Echipa Facebook a ales-o să fie fotograful care va realiza campania lor pentru Ziua Internațională a Femeii. Gigantul american i-a încredințat misiunea de a fotografia și de a intervieva mai multe femei deosebite, cu ocazia zilei de 8 Martie.

"Când cei de la Facebook m-au contactat și mi-au spus că vor ca eu să realizez campania lor de Ziua Femeii, pur și simplu am crezut că e o glumă. Dar după ce mi-a trecut uluiala, m-am apucat imediat de lucru pentru că totul era contra cronometru. Timp de 3 săptămâni am schimbat 17 avioane, am călătorit în 6 colțuri diferite ale lumii, unde am întâlnit 6 femei incredibile. A fost o experiență nebună și frumoasă, pe care n-o voi uita niciodată."

Aventura de trei săptămâni a Mihaelei s-a terminat în sediul Facebook, de la New York, unde fotograful român a acordat un interviu faimoasei publicații TIME.

Mihaela Noroc va petrece câteva zile acasă, în București, după 10 luni de călătorie continuă. Foarte curând își propune să pornească din nou la drum și să călătorească pe tot parcursul anului 2016, pentru că în 2017 să publice prima ediție a albumului Atlasul Frumuseții.

"După ce voi publica albumul la nivel internațional, vreau să petrec mai mult timp în Romania. Am călătorit în toată lumea, dar nicăieri nu mă simt mai bine ca acasă, oricât de multe probleme există uneori. Mi-aș dori ca pe viitor să realizez un album dedicat doar frumuseții din Romania."

Urmarește-o pe Mihaela Noroc pe Facebook, pagina Atlasul Frumuseții, website-ul proiectului The Atlas of Beauty.