joi, 24 noiembrie 2016

V-ați gândit vreodată că oceanul nu separă insulele, ci le conectează? "Vaiana" - din 25 Noiembrie la cinema

Vă zic sincer, filme/desene animate dublate nu am mai auzit/văzut de foarte mult timp. Cred că de când am văzut "Toy Story 3" la cinema în București, în anul I de facultate. Dar ieri am avut parte de o experiență foarte plăcută la avanpremiera noului film Disney, "Vaiana". Nu eram foarte convins că o să-mi placă, văzând că este dublat și că nu pot auzi vocile actorilor în engleză. Însă m-a prins. Și am dat frâu liber copilului din mine, să se bucure, să râdă și să se emoționeze influențat de acțiunea filmului. Și chiar am ieșit zen și relaxat după ce am văzut "Vaiana". Așa că, dacă vă grăbiți și nu vreți să intrați în detalii, vă recomand să mergeți la film, pentru că o să aveți ocazia să vă detașați de la viața de zi cu zi pentru o oră jumătate, delectându-vă cu o poveste care vă va atinge sufletul.

Despre film

"Vaiana este fiica în vârstă de 16 ani a conducătorului Motunui", spune regizorul Ron Clements. "Este curajoasă, hotărâtă, miloasă şi foarte inteligentă. Are o atitudine de tipul niciodată să nu spui niciodată şi o conexiune extrem de profundă cu oceanul." Iar regizorul John Musker adaugă: "E neliniştitor şi de neînţeles pentru ea de ce poporul ei nu merge dincolo de reciful care le înconjoară insula, cu atât mai mult cu cât ea a fost atrasă de ocean întreaga ei viaţă."

Povestea este inspirată în parte din istoriile orale ale oamenilor şi ale culturilor din Oceania, unde realizatorii filmului au călătorit pentru a învăţa cât mai multe cu putinţă. Vreme de secole, cei mai mari navigatori din lume au explorat cu măiestrie vastul Pacific, descoperind multe insule din Oceania. Dar apoi, cu aproximativ 3,000 de ani în urmă, aceste călătorii au încetat timp de un mileniu, şi deşi există nenumărate teorii de ce s-a întâmplat acest lucru, nimeni nu ştie cu exactitate motivele.

"Nagivarea – găsirea drumului – reprezintă o parte extrem de importantă din cultura Pacificului. Polinezienii străvechi îşi croiau drum peste mări, găsind calea de la insulă la insulă, fără a folosi instrumente moderne, ci doar cunoştinţele pe care le aveau legate de natură, de stele, de valuri şi de curenţi", spune Musker.


Ce aventură trebuie să fi fost. Îți dai seama cât de mult s-a lucrat la acest film astfel încât să iasă cât mai aproape de adevăr? Câte călătorii și povești auzite de la oamenii insulelor. Veți vedea în film viața tribului din care face parte Vaiana și felul cum trăiesc, ce mănancă, cum se gospodăresc. Toate imaginile cu oamenii din trib mi s-au părut foarte interesante și foarte bine puse la punct ca și detalii.

Iar Clements completează: "Am auzit de multe ori de la oameni pe care i-am întâlnit în călătoriile noastre în insulele Pacificului că oceanul nu separă insulele, ci le conectează. Călătoriile pe apă reprezintă o sursă reală de mândrie pentru locuitorii din Pacific, sunt o parte din identitatea lor. Ei erau – şi continuă să fie – cei mai mari exploratori din toate timpurile. Iar simţul de a-ţi găsi drumul nu e doar unul foarte sofisticat, ci şi miraculos."

"Acea mândrie în tradiţiile lor culturale şi acel simţ al legăturii cu oceanul au devenit elemente centrale ale poveştii. De aceea protagonista, şi filmul, se numesc Vaiana, cuvânt care înseamnă apă/ocean în multe limbi din Polinezia", spune producătorul executiv John Lasseter. Există nenumărate teorii, însă nimeni nu este sigur de ce a avut loc această pauză de 1,000 de ani, în care explorările au fost oprite, pentru a fi reluate acum 2,000 de ani, când au dus la descoperirea Tahiti, Hawaii şi Aotearoa (Noua Zeelandă). Această renaştere – şi explicaţiile posibile din spatele ei – au aprins imaginaţia creatorilor de film. "În povestea noastră, eroina principală, Vaiana, este o prezenţă simbolică, stând chiar în inima reapariţiei căutării de drumuri şi explorării", spune Musker.

5 lucruri care mie mi-au plăcut foarte mult la filmul "Vaiana"

1. Vaiana când era bebe - ceva mai dulce decât atât nu am văzut în viața mea. La fel și animalele de companie ale Vaianei, Hei-Hei - cocoșul prostănac și Pua - porcușorul super drăguț.
2. Insula pe care se afla tribul este absolut superbă
3. Chiar dacă este o animație dublată, de multe ori m-am emoționat și la final chiar mi s-au umezit ochii
4. Hotărârea Vaianei de a salva lumea, ducând o mare luptă de convingere cu Maui, semizeul vântului, să o ajute
5. Și ultimul, dar cel mai important, personificarea oceanului. M-a impresionat mult. Trebuie să vedeți animația ca să înțelegeți ce vă zic.

Filmul este regizat de echipa renumită formată din Ron Clements şi John Musker care au mai regizat şi "Mica Sirenă", "Aladdin", "Prinţesa şi Broscoiul", şi produs de Osnat Shurer, care este cunoscut pentru "Lifted" şi "One Man Band".

Filmul "Vaiana" este distribuit de Forum Film România în toate cinematografele Cinema City şi va avea premiera pe 25 noiembrie 2016, în format 2D & 3D, varianta dublată.

Mulțumesc Ranevents Comm pentru invitația la film.